)">
Aktualności
Kukabury
Kukabury
11.12.2008
Od niedawna można w śląskim zoo oglądać nowy gatunek ptaka. Mowa o dwóch osobnikach Kukabury, które zostały sprowadzone do nas z ogrodu zoologicznego w Krakowie. Obecnie można je zobaczyć w pawilonie słoni.
Kukabura chichotliwa (Dacelo novaeguineae) - jest gatunkiem należącym do grupy zimorodków. Nazwa tego gatunku związana jest z charakterystycznymi, wydawanymi przez niego donośnymi odgłosami przypominającymi chichot. W naturze kukabura zamieszkuje tereny Australii i Tasmanii. Osiąga do 45 cm długości ciała. Poluje przede wszystkim na małe ssaki, ptaki, gady oraz bezkręgowce. W odróżnieniu od innych zimorodków rzadko chwyta ryby.
Gniazduje zwykle w dziuplach drzew, gdzie znosi 2 jaja i wysiaduje je przez około 30 dni.
W naturze dożywa około 11 lat.

Czy wiesz że
Zagadki