)">
Aktualności
Pandy w Chorzowie
Pandy w Chorzowie
29.07.2015

Na przyjazd pand małych oczekiwaliśmy ponad 4 lata, bowiem w ogrodach zoologicznych zwierzęta te dosyć rzadko się rozmnażają, a kolejka oczekujących jest długa.

Czas ten wykorzystany został m.in. na przebudowę wybiegu, który musiał zyskać akceptację koordynatora hodowli tego gatunku. Ponieważ dla pand ważnym składnikiem pożywienia jest bambus, musiała powstać także plantacja tych roślin.






Panda mała, a poprawniej panda czerwona, jest gatunkiem zaliczanym do ssaków drapieżnych. Przez lata jej pozycja systematyczna pozostawała kwestią sporów, ostatecznie jednak zaliczono ją do rodziny pandowatych, których jest jedynym przedstawicielem (panda wielka należy bowiem do rodziny niedźwiedziowatych).

Panda czerwona pochodzi z Azji — zamieszkuje tereny od południowych Chin i Nepalu, przez północne Indie, aż do Birmy. Jej środowiskiem życia są lasy liściaste i iglaste umiarkowanej strefy klimatycznej, z dostępem do dziuplastych drzew, w których się gnieździ oraz do bambusa, którym się żywi. Poza młodymi liśćmi bambusa zjada także liście innych roślin, jagody, kwiaty oraz ptasie jaja. Aktywna jest zwłaszcza wieczorem i w nocy, choć może się to zmieniać w ciągu roku, w zależności od temperatury, obecności młodych czy dostępności jedzenia. Większość czasu spędza w koronach drzew, zwykle tam buduje też gniazda. Jest bardzo zwinna — ogon pomaga jej utrzymywać równowagę. Z drzewa na ziemię schodzi głową w dół. Po przebudzeniu się oraz po posiłku odpoczywa i oddaje się licznym przyjemnościom (myje się, ociera o pień drzewa itp.). Pandy czerwone żyją samotnie lub w parach. Są terytorialne, zajmowane terytorium znakują moczem i wydzieliną specjalnych gruczołów.

W okres rozrodczy wchodzą z początkiem zimy. Ciąża trwa 4-5 miesięcy. Około tygodnia przed porodem samica mości gniazdo, w którym po kilku dniach rodzi od 1 do 4 młodych. Początkowo matka spędza z nimi prawie cały czas; po upływie tygodnia coraz częściej się oddala, wracając jednak co kilka godzin, aby nakarmić młode i oczyścić gniazdo. Młode pozostają w gnieździe przez około 90 dni, a uniezależniają się w pełni po 1,5 roku. Żyją do 14 lat.


Bracia bliźniacy Ping i Pong w czasie posiłku, jeszcze we Francji...



Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) panda czerwona ma status gatunku narażonego na wyginięcie — głównie z powodu wylesiania, polowań oraz przypadkowego chwytania się w pułapki zastawiane na inne zwierzęta.

W europejskich ogrodach zoologicznych prowadzony jest program koordynowanej hodowli tego gatunku, w którym w Polsce uczestniczyły dotychczas zoo w Opolu, w Warszawie, we Wrocławiu, w Płocku, w Łodzi i w Krakowie.

Czy wiesz że
Zagadki