)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Skorpion Petersa

Skorpion Petersa

Skorpion Petersa (Heterometrus petersi) - gatunek występujący na obszarze Kambodży, Laosu, Wietnamu, Filipin oraz Malezji. Biotopem, na obszarze którego możemy spotkać  te skorpiony są lasy tropikalne. Przebywają one często pod zwalonymi drzewami w samodzielnie wykopanych norkach.

Jest to jeden z największych gatunków skorpionów żyjących na Ziemi. Dorosłe osobniki osiągają długość 12,5 cm. Ubarwienie tego pajęczaka jest czarne, jedynie szczypce mogą być brązowawe.

Jak wszystkie skorpiony, są drapieżne; żywią się bezkręgowcami. Ich przysmakiem są szarańczaki, karaczany oraz pająki. Dorosłe osobniki są niekiedy w stanie upolować drobne kręgowce np. myszy. Jak większość innych skorpionów, są aktywne w ciągu nocy. Ich jad nie stanowi niebezpieczeństwa dla zdrowego człowieka. Ukłucie zazwyczaj kończy się piekącym bólem oraz delikatną opuchlizną.

Skorpiony Petersa są samotnikami, chociaż czasami widuje się kilka skorpionów tego gatunku żyjących w pobliżu siebie.

Jest to zwierzę żyworodne. Ciąża trwa długo, bo około 12-14 miesięcy. Po tym czasie samica rodzi do 30 młodych, które przez pierwsze 3 tygodnie życia przenoszone są na grzbiecie matki.

Głównym zagrożeniem dla tych niezwykłych zwierząt jest nielegalny odłów oraz degradacja środowiska, w którym żyją.
<<     Wróć

Czy wiesz że