Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pyton królewski

Pyton królewski

Pyton królewski (Python regius) to jeden z mniejszych przedstawicieli grupy pytonów. Występuje w środkowej i zachodniej Afryce, od Senegalu po Sudan. Preferowanymi przez niego siedliskami są suche obszary leśne, sawanny i stepy.

Ubarwienie obejmuje brązowe i ciemnobrązowe plamy upstrzone jasnobrązowymi wzorami. Spód ciała zazwyczaj jest jasny (w odcieniu kości słoniowej). Osiąga długość ciała do 180 cm i masę ciała około 2 kg. Zazwyczaj samiec jest większy od samicy.

Jego pokarm stanowią małe ssaki, głównie gryzonie; czasem zjada też pisklęta.

Samica składa 5-6 jaj, które chroni owijając się wokół nich.

Aktywny jest głównie nocą, dzień spędza w ukryciu. W razie zagrożenia zwija się w kłębek, dzięki takiemu zachowaniu znany jest jako "ball python" ("pyton kulka").

Gatunek ten chroniony jest Konwencją Waszyngtońską (CITES). Według Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych posiada status LC (gatunek mniejszej troski).

Opiekunem gatunku jest

ICB PHARMA Jaworzno
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że