Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Matamata

Matamata

Matamata (Chelus fimbriatus) jest gatunkiem żółwia, występującym na północnych obszarach Ameryki Południowej - od Kolumbii przez Wenezuelę i Gujanę aż po Peru i Brazylię. Jego środowiskiem życia są stawy i bagniste rozlewiska rzek.

Charakteryzuje się maskującym umaszczeniem, pancerz często pokrywają glony, dzięki czemu zlewa się z otoczeniem. Jest dość duży, osiąga długość ciała około 45 cm. 

Przed okresem rozrodczym występuje charakterystyczny rytuał zalotów, kiedy to samiec w specyficzny sposób wysuwa głowę w kierunku samicy, z jednoczesnym otwieraniem i zamykaniem pyska. Samica składa Od 12 do 28 jaj, których inkubacja trwa około 200 dni. 
 
Jak inne żółwie wodne, jest drapieżnikiem - zjada głównie małe ryby oraz inne drobne, wodne organizmy: żaby, kijanki, wodne owady oraz ich larwy. Na zdobycz czatuje, leżąc nieruchomo na dnie zbiornika. Gdy upatrzona ofiara podpłynie wystarczająco blisko, jednym gwałtownym ruchem otwiera potężny pysk, a wytworzony w ten sposób prąd zasysa ją do środka. Woda jest następnie usuwana, a zdobycz połykana w całości.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki