Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Żółw pustynny

Żółw pustynny

Żółw pustynny (Geochelone sulcata) pochodzi z Afryki - zamieszkuje gorące i jałowe obszary Sahelu, od pustynnych obrzeży po suche sawanny.

Jest roślinożerny, zjada przede wszystkim bogate w wodę sukulenty, a poza tym także trawę, świeże listki i inne części roślin.

Wykazuje aktywność głównie o zmierzchu. Jest bardzo dobrze przystosowany do panujących warunków - gdy jest zbyt chłodno lub zbyt gorąco, przebywa w wykopanej norze. Wodę pobiera z pokarmem, ale korzysta także z wody metabolicznej. W czasie suszy ślini się intensywnie i zwilża kończyny dla ochłody.

W okresie rozrodczym bywa agresywny w stosunku do innych osobników swojego gatunku.

Spadek liczebności tego żółwia jest wynikiem głównie postępującej urbanizacji, degradacji środowiska i pustynnienia. Uznawany jest za gatunek narażony na wyginięcie (kategoria VU). Chronią go przepisy Konwencji Waszyngtońskiej (CITES).

Opiekunem gatunku jest

Pani Bożena Stefankiewicz
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że