)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Żółw świątynny

Żółw świątynny

Żółw świątynny (Heosemys annandalii) występuje w Azji Południowo-Wschodniej - m.in. w Tajlandii, Wietnamie, Laosie, Kambodży, Malezji i Birmie. Jego środowiskiem życia są wolno płynące rzeki, podmokłe pola i tereny bagienne.

Zjada głównie roślinność wodną oraz lądową, w tym spadające do wody owoce, jednak nie gardzi również rybami.

Gatunek klasyfikowany jest jako zagrożony wyginięciem (wg IUCN kategoria EN), głównie za sprawą kłusownictwa oraz popytu na jego mięso i sproszkowany pancerz, które mają zapewnić ludziom długowieczność oraz siły witalne.

Swoją nazwę żółw świątynny zawdzięcza mnichom buddyjskim, którzy uważają ten gatunek za święty i z tego powodu hodują go w swoich klasztorach, przyczyniając się do jego ochrony. Gatunek chroniony jest również Konwencją Waszyngtońską (CITES).

Opiekunem gatunku jest

Aquadrom Sp.z o.o.
<<     Wróć

Czy wiesz że