Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Lancetogłów mleczny

Lancetogłów mleczny

Lancetogłów mleczny (Lampropeltis triangulum sinaloae) występuje w Ameryce Północnej i Południowej, od Kanady po Ekwador. Jego środowisko życia stanowią obszary leśne, otwarte prerie, skaliste zbocza gór - różne podgatunki tego węża zamieszkiwać mogą różne siedliska.

Jego pokarm stanowią gryzonie, płazy, jaszczurki, bezkręgowce, małe ptaki i ich jaja. Zdarza się, że zjada inne węże.

Aktywny jest nocą; dzień spędza w ukryciu. Zwykle przebywa na ziemi, gdzie często chowa się w ściółce.

Nazwa tego gatunku nawiązuje do powszechnego niegdyś poglądu, że węże te ssą mleko krów. Przekonanie to wzięło się najprawdopodobniej z tego, że węże mleczne są często spotykane w pobliżu obór, gdzie kryją się przed słońcem i polują na gryzonie.

Według Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych lancetogłów mleczny to gatunek mniejszej troski (kategoria LC), głównymi zagrożeniami są utrata siedlisk naturalnych spowodowana rozwojem rolnictwa oraz łapanie żywych osobników z przeznaczeniem na niellegalny handel zwierzętami. 

Opiekunem gatunku jest

ICB PHARMA Jaworzno
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że