)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Legwan kubański

Legwan kubański

Legwan kubański (Cyclura nubila nubila) to endemit występujący na Kubie oraz na sąsiednich wyspach. Jego środowiskiem życia są skaliste wybrzeża oraz stosunkowo suche obszary porośnięte kaktusami, krzewami i drzewami. Jest to jedna z największych karaibskich jaszczurek - średnia długość ciała dorosłego samca bez ogona wynosi około 40 cm.

Podobnie, jak inne legwany, jest roślinożerny - podstawę jego diety stanowią liście, kwiaty i owoce wielu gatunków roślin.

Swoją aktywność wykazuje w ciągu dnia. Dobrze pływa i w razie zagrożenia, często chroni się w wodzie. W ostateczności gryzie lub broni się uderzeniami ogona. Młode szukają schronienia na drzewach.

Legwan kubański pada czasami ofiarą dzikich zwierząt, lecz główną przyczyną zmniejszania się tej dzikiej populacji jest utrata siedlisk przekształcanych pod uprawy rolne. Szacowana liczebność tego gatunku wynosi 40-60 tys. osobników. Legwan kubański posiada status VU, co oznacza, że jest narażony na wyginięcie. Chroniony jest Konwencją Waszyngtońską (CITES).
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że