)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Waran Goulda

Waran Goulda

Waran Goulda (Varanus gouldii) - zamieszkuje Nową Gwineę i Australię (z wyjątkiem południowo-wschodniej jej części). Jego siedliskiem są lasy, tereny trawiaste, a nawet pustynne. 

Dorosły samiec tego gatunku ma zazwyczaj około 32 cm długości, a samica 28 cm. 

Jaszczurka ta zjada drobne kręgowce, owady, skorupiaki i padlinę.

Jest samotnikiem, aktywnym za dnia. Jako kryjówki służą jej nory.

Okres godowy przypada na porę deszczową. W tym czasie samiec lokalizuje norę samicy, po czym w jej pobliżu buduje własną. Przez kilka kolejnych dni para spędza razem czas i dość często kopuluje. Po tym okresie partnerzy rozchodzą się i ponownie żyją samotnie. Samica składa 10-17 jaj w kopcu termitów, w którym uprzednio wykopuje tunel oraz specjalną komorę. Po złożeniu jaj zasypuje tunel, a termity rekonstruują kopiec wokół złożonych jaj. One również regulują temperaturę oraz wilgotność kopca, zapewniając odpowiednie warunki do inkubacji jaj.

Według IUCN uznawany jest z a gatunek mniejszej troski (kategoria LC). 

<<     Wróć     >>

Czy wiesz że