)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pyton tygrysi

Pyton tygrysi

Pyton tygrysi (Python molurus bivittatus) - zwany również pytonem ciemnoskórym, dwupręgim lub birmańskim, zamieszkuje południowo-wschodnią Azję (Birma, południowe Chiny, Laos, Malezja, Indonezja). Lubi lasy i zarośla w pobliżu wody.

To drugi co do wielkości gatunek pytona po pytonie siatkowym. Może dorastać do 7 metrów i ważyć nawet 137 kg. Na całej długości ciała pokryty jest wzorem w postaci brązowych plam z czarnymi obwódkami. Występuje u niego nieznaczny dymorfizm płciowy, samica jest zwykle dłuższa i cięższa od samca. 

Poluje głównie na ssaki - myszy, szczury, króliki, a także na płazy i ptaki. Atakuje także np. młode antylopy przy wodopoju.

Jest samotnikiem aktywnym po zmroku i w nocy. Znakomicie pływa i nurkuje, może pozostawać zanurzony nawet do 30 minut. Zazwyczaj przebywa na ziemi, ale zdarza się, że wspina się na drzewa. 

Dojrzałość płciową osiąga w wieku 2-3 lat. Około 3-4 miesiące po kopulacji samica składa jaja, których inkubacja trwa od 2 do 3 miesięcy. Podczas inkubacji bardzo rzadko zdarza się, żeby samica pozostawiła jaja bez opieki. Po wykluciu młode od razu stają się niezależne.

W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych pyton tygrysi posiada status VU (narażony na wyginięcie). Do głównych zagrożeń tego gatunku należą: łapanie żywych osobników i przeznaczanie ich na nielegalny handel, polowanie ze względu na skóry oraz degradacja naturalnych siedlisk. 
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że