Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pyton królewski

Pyton królewski

Pyton królewski (Python regius) to jeden z mniejszych przedstawicieli grupy pytonów. Występuje w środkowej i zachodniej Afryce, od Senegalu po Sudan. Preferowanymi przez niego siedliskami są suche obszary leśne, sawanny i stepy.

Ubarwienie obejmuje brązowe i ciemnobrązowe plamy upstrzone jasnobrązowymi wzorami. Spód ciała zazwyczaj jest jasny (w odcieniu kości słoniowej). Osiąga długość ciała do 180 cm i masę ciała około 2 kg. Zazwyczaj samiec jest większy od samicy.

Jego pokarm stanowią małe ssaki, głównie gryzonie; czasem zjada też pisklęta.

Samica składa 5-6 jaj, które chroni owijając się wokół nich.

Aktywny jest głównie nocą, dzień spędza w ukryciu. W razie zagrożenia zwija się w kłębek, dzięki takiemu zachowaniu znany jest jako "ball python" ("pyton kulka").

Gatunek ten chroniony jest Konwencją Waszyngtońską (CITES).

Opiekunem gatunku jest

ICB PHARMA Jaworzno
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki