)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Gekon toke

Gekon toke

Gekon toke (Gekko gecko) – gekon, którego zasięg występowania to Azja Południowo-Wschodnia, m.in. Indonezja, Malezja, Filipiny, Tajlandia, Kambodża, Laos, Wietnam, Birma, Bangladesz, Indie, południowe Chiny i Nepal.

Zamieszkuje lasy deszczowe, tereny skalne, obszary położone w pobliżu siedzib ludzkich.

Jest to jeden z największych gekonów. Samce dorastają do 40 cm, a samice do 28 cm. Masa ciała waha się w granicach 150 – 300 g. Ciało jest muskularne, głowa duża, a oczy pozbawione ruchomych powiek. Ogon długi, walcowaty. Silnie rozwinięte przylgi zakończone są pazurkami. Niektóre z łusek pokrywających ciało tworzą wyraźne wyrostki. Ubarwienie od bladoszarego do ciemnoniebieskiego z czerwonymi bądź pomarańczowymi plamkami. Dość wyraźnie zaznaczony jest dymorfizm płciowy.

Gatunek ten jest aktywny nocą, w ciągu dnia odpoczywają na drzewach. Jest drapieżnikiem - łowi owady, pajęczaki, małe ssaki, niewielkie płazy oraz gady. Żyje samotnie. Na swoim terenie nie toleruje innych osobników swojego gatunku, a nawet należących do innych gatunków. Jak wiele innych jaszczurek ma zdolność odrzucenia ogona oraz jego późniejszej regeneracji. Do komunikacji toke używa sygnałów dźwiękowych.

Samica składa 2 jaja kilkakrotnie w ciągu roku. Inkubacja trwa około 100 dni. Młode po wykluciu mają niecałe 10 cm.

Gekon toke potrafi wspinać się po szybie, gdyż spodnia strona jego palców, ze względu na specyficzną mikrostrukturę, ma duże zdolności przylegania do powierzchni. Do zwilżania oka używa języka. W zależności od nastroju może zmieniać kolor z jasnego na ciemny. W Azji pozwala się im na zamieszkiwanie domostw, co – wedle lokalnych wierzeń – ma przynieść domownikom szczęście. Przy okazji gekony skutecznie czyszczą dom z insektów.

Nazwa tego gatunku powstała od odgłosów jakie wydaje samiec podczas godów: toke-toke.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki