Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Gęś cesarska

Gęś cesarska

Gęś cesarska (Chen canagica) występuje na północnoamerykańskich oraz rosyjskich wybrzeżach Morza Beringa. Środowiskiem życia tego gatunku jest tundra.

Pokarm stanowi głównie roślinność wodna oraz bezkręgowce; po okresie lęgowym, na zimowisku żywi się również trawą i jagodami.

Gniazdo zakładane jest w pobliżu wody; ma ono postać wysłanego puchem zagłębienia w trawie.

Liczne polowania (głównie na Alasce) oraz chemiczne i przemysłowe zanieczyszczenie wybrzeży morskich to główne przyczyny drastycznego spadku liczebności tego ptaka obserwowanego w ubiegłym wieku. Prawdopodobnie także zmiany klimatu nie pozostają bez wpływu na stan populacji. W Czerwonej Księdze Zwierząt gęś cesarska posiada status NT, co oznacza, że jest bliska zagrożenia wyginięciem.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki