Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Gęś tybetańska

Gęś tybetańska

Gęś tybetańska (Anser indicus), zwana też indyjską to średniej wielkości ptak należący do grupy blaszkodziobych i zamieszkujący środkową Azję. Lęgi odbywa na Wyżynie Tybetańskiej, zaś jej zimowiska znajdują się na obszarze północnych Indii, w Nepalu i Pakistanie.

W czasie wędrówek gęsi tybetańskie przelatują nad Himalajami, na wysokości ponad 10 000 m. Środowiskiem życia tych ptaków są trawiaste i wilgotne tereny na obszarach górskich. Trwałe pary tworzą się w czasie lotu. Samiec zbliża się do potencjalnej partnerki i razem wykonują podniebne akrobacje. Gniazdo zakładane jest na ziemi lub na półkach skalnych; czasami wykorzystywane są też opuszczone gniazda innych ptaków, zlokalizowane na drzewach. Gatunek gniazduje w mniejszych grupach lub w koloniach, często w sąsiedztwie myszołowa mongolskiego.

Podstawę diety stanowi roślinność lądowa, trawa, nasiona i jagody.

Gęś tybetańska aktywna jest w ciągu dnia.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki