)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Rosomak tundrowy

Rosomak tundrowy

Rosomak tundrowy (Gulo gulo) to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny łasicowatych. Występuje na odludnych terenach północnej Europy i Azji (porośnięte tajgą i tundrą tereny Skandynawii, północnej Syberii i Mandżurii) oraz górzyste obszary Ameryki Północnej (Alaska i Kanada).

Jest zwierzęciem wszystkożernym, chociaż jego największym przysmakiem jest padlina. W lecie wyjada także jaja z gniazd ptaków gniazdujących na ziemi, zjada gałązki młodych drzew oraz jagody. Polue głównie zimą, a jego ofiarami padają duże zwierzęta, takie jak renifery czy łosie. Nadmiar pożywienia gromadzi w kryjówkach.


Porusza się kłusem, w pośpiechu może też skakać dużymi susami, pokonując bez zatrzymania nawet 40-kilometrowy dystans. Żyje samotnie, zajmuje duże terytoria, które oznacza za pomocą moczu i ocierając się o drzewa, czy też kamienie. Charakterystyczny jest dla niego cykl naprzemiennych, czterogodzinnych okresów aktywności oraz spoczynku. Znany jest także ze swej odwagi i waleczności – nie ma w zwyczaju schodzić z drogi nawet większym drapieżnikom.

Gatunek, ze względu na zagrożenia wynikające ze zmniejszających się obszarów naturalnych siedlisk, został sklasyfikowany jako bliski zagrożenia. Z powodu skrytego trybu życia ich dokładna liczebność nie jest znana. Populacje europejskie szacowane są przez IUCN na ok. 2300 osobników. Gatunek objęty jest Europejskim Programem Hodowlanym (EEP).

Opiekunem gatunku jest

ROSOMAK S.A.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że