Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Marmozeta białoczelna

Marmozeta białoczelna

Marmozeta białoczelna (Callithrix geoffroyi) należy do grupy pazurkowców, czyli najmniejszych małp świata. Występuje na terenie południowo-wschodniej Brazylii, gdzie zasiedla wtórne lasy nizinne i podgórskie, zimozielone oraz częściowo zrzucające liście na zimę.

Jest to gatunek wszystkożerny - żywi się głównie owocami, owadami oraz żywicą drzew. Rzadziej zjada też kwiaty, nektar, ślimaki, pająki oraz żaby i jaszczurki.

Aktywna jest w ciągu dnia, żyje na drzewach, po których się bardzo dobrze wspina. Dzienna aktywność zmienia się w zależności od pory roku - w czasie pory suchej małpy więcej czasu poświęcają na szukanie pożywienia, a mniej odpoczywają.

Komunikują się ze sobą za pośrednictwem sygnałów zapachowych oraz dźwiękowych (np. alarmowych). Marmozety białoczelne tworzą grupy rodzinne złożone z 8-10 osobników. Marmozeta białoczelna uznawana jest za oddzielny gatunek dopiero od 1988 roku; wcześniej klasyfikowana była jako podgatunek uistiti białouchej.

Gatunek ten podlega ochronie CITES oraz uczestniczy w Europejskim Programie Hodowlanym (EEP).
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki