)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Nandu szare

Nandu szare

Nandu szare (Rhea americana) jest nielotem pochodzącym z Ameryki Południowej. Zamieszkuje tam nizinne stepy, głównie tereny położone nad rzekami.

Osiągają długość ciała od 1,35 do 1,70 m; ważą 26-36 kg. Samce są nieznacznie większe od samic. Pomimo niemożności latania posiadają stosunkowo duże skrzydła, o rozpiętości do 150 cm. Upierzenie szarobrunatne.

W skład jego diety wchodzą listki, korzonki, nasiona, owoce, owady i małe kręgowce.

Dobrze pływa. W razie niebezpieczeństwa kryje się wśród roślinności i przywiera do ziemi z poziomo wyciągniętą szyją. Podobnie, jak strusie, nandu tworzą haremy, w których to samiec odpowiada za opiekę nad gniazdem i pisklętami; wysiaduje jaja, a po wykluciu opiekuje się młodymi przez około 6 miesięcy. Samo gniazdo ma postać zagłębienia w ziemi wysłanego suchą trawą.

Gatunek chroniony jest przez Konwencję Waszyngtońską.

Opiekunem gatunku jest

Ryszard Pawłowski
Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki