Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Nilgau

Nilgau

Nilgau (Boselaphus tragocamelus) zamieszkuje Subkontynent Indyjski w południowej Azji. Środowiskiem życia nilgau są lasy i dżungle. Znacznie rzadziej występuje na terenach otwartych.

Jest największą spośród azjatyckich antylop. Jej masa ciała dochodzi do 240 kg.

Żywi się trawą i gałązkami krzewów.

Gatunek aktywny jest w ciągu dnia, głównie rano i wieczorem. Ma bardzo dobry słuch i wzrok. Stada mają swoje terytorium z wydeptanymi ścieżkami prowadzącymi na pastwiska, do wodopojów oraz do miejsc, gdzie pozostawiają swoje odchody.

Choć nilgau należą do kategorii najmniejszego ryzyka (LC), to zagrożeniem są dla nich polowania dla mięsa.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki