Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Orzeł stepowy

Orzeł stepowy

Orzeł stepowy (Aquila nipalensis) występuje na stepach, pustyniach i półpustyniach południowo-wschodniej Europy oraz Azji, od Rumunii na zachodzie aż po Mongolię na wschodzie. Bardzo sporadycznie obserwowany był w Polsce. Populacje zamieszkujące Daleki Wschód udają się na zimowiska w Indiach, pozostałe migrują na zimę do Afryki.

Zarówno samiec, jak i samica są ciemnobrązowo upierzone. Dziób jest ciemnoszary, a nogi żółte. Jego rozpiętość skrzydeł może wynosić do 2 m, a masa ciała około 3,5 kg. Samica jest większa od samca 
 
W skład diety orła stepowego wchodzi padlina; czasem poluje też na ssaki (gryzonie oraz zajęczaki) lub ptaki (np. kuropatwy).

Jak przystało na orła, aktywny jest w ciągu dnia. Żyje samotnie lub w parach. Gniazduje zwykle na ziemi, rzadziej na drzewach. Samica składa 1-3 jaja, które wysiaduje 40-45 dni. Pisklę karmione jest przez obojga rodziców do 2 miesiąca życia.

Podlega ochronie Konwencji Waszyngtońskiej.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że