Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Otocjon wielkouchy

Otocjon wielkouchy

Otocjon (Otocyon megalotis) - gatunek z rodziny psowatych występujący w środkowo-wschodniej i południowej Afryce. Można go spotkać na terenach trawiastych.
 
Umaszczony jest w kolorze żółto-brązowym, spód ciała ma jaśniejszy, natomiast uszy, łapy i końcówka ogona są czarne. Oprócz charakterystycznych bardzo długich uszu, ma więcej zębów niż jakikolwiek ssak łożyskowy, o łącznej liczbie od 46 do 50 .
 
Zjada przede wszystkim termity i szarańczaki, czasem drobne kręgowce.
 
Żyje w parach lub w niewielkich grupach rodzinnych. Bywa terytorialny, znakuje wtedy swój areał moczem. Gatunek aktywny w ciągu dnia, a w czasie upałów także w nocy. Grupy otocjonów zamieszkują nory wykopane samodzielnie lub pozostawione przez inne zwierzęta, np. mrówniki.

Otocjony są raczej monogamiczne. Każdego roku, po dwumiesięcznej ciąży, samica rodzi 1-6 młodych. Co ciekawe, szczeniętami opiekuje się głównie samiec. Szczenięta otwierają oczy w 9. dniu życia, z nory wychodzą już po dwóch tygodniach od narodzin. Osiągają dojrzałość płciową w wieku 8-9 miesięcy, wtedy też opuszczają rodziców.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że