Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Papuga patagońska

Papuga patagońska

Papuga patagońska (Cyanoliseus patagonus) zwana bywa potocznie patagonką. Ptak ten zamieszkuje Amerykę Południową - Argentynę, Chile, Urugwaj i Falklandy. Środowiskiem jej życia są lasy oraz trawiaste zarośla, większą część czasu spędza w koronach drzew.

Samiec jest barwniej upierzony od samicy, ma oliwkowo-brązową głowę, szyję i grzbiet. Gardło jest zielono-brązowe, a środek brzucha pomarańczowoczerwony. Zielone z niebieskim nalotem sterówki od spodniej strony są brązowe. Jest papugą średniej wielkości, jej długość ciała nie przekracza 50 cm. 

W skład jej diety wchodzą owoce, młode pączki oraz nasiona.

Ptaki tego gatunku tworzą kolonie lęgowe liczące nawet 5000 osobników. Gniazdo stanowi głęboki tunel wydrążony w skale wapiennej, w zboczu lub klifie nad wodą, zakończony komorą gniazdową.

Jest ptakiem popularnym w prywatnych hodowlach. Ma zdolności naśladowcze.

Gatunek ten został objęty ochroną CITES.

Opiekunem gatunku jest

Zespół szkół zawodowych nr 6 w Katowicach
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że