Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Podgorzałka

Podgorzałka

Podgorzałka (Aythya nyroca) zamieszkuje wyspowo pas od Europy Środkowej i Wschodniej aż po zachodnią Mongolię, a także Libię i Pakistan. Środowiskiem życia tej kaczki są gęsto zarośnięte, stojące zbiorniki słodkowodne. Zimuje w basenie Morza Śródziemnego, subsaharyjskiej Afryce, na Bliskim Wschodzie i południowych wybrzeżach Morza Kaspijskiego, w Indiach i Azji Południowo-Wschodniej. Sporadycznie obserwowana jest także w  Skandynawii, Europie Zachodniej, na Wyspach Kanaryjskich i Wyspach Zielonego Przylądka. Przeloty wiosenne odbywają się od marca do maja, a jesienne - od sierpnia do listopada.

Samiec zwykle jest większy od samicy. W szacie godowej samiec ma głowę, szyję i pierś kasztanowordzawe, na podbródku białą plamę, oczy białe, boki brązowoszare, a grzbiet ciemnobrązowy lub czarnawy. Brzuch i podogonie jest białe. Samica podobna do samca, lecz brak jej białej plamy na podbródku, a kolor głowy i szyi zlewa się z kolorem boków. Ma też brązowe oczy i bardziej matowe upierzenie.

Pokarm podgorzałki stanowią rośliny wodne oraz w mniejszym stopniu bezkręgowce, które zdobywa, nurkując.

Gniazdo zakładane jest zawsze w pobliżu wody. Samica składa 6-14 jaj i wysiaduje je przez około 25 dni. Po 8 tygodniach życia pisklęta się usamodzielniają.
 
Gatunek uznawany za bliski zagrożenia i podlega ochronie CITES.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że