Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pelikan mały

Pelikan mały

Pelikan mały (Pelecanus rufescens) jest najmniejszym przedstawicielem grupy pelikanów. Występuje w Afryce, na Półwyspie Arabskim i na Madagaskarze, gdzie zasiedla tereny bagienne, płytkie jeziora oraz laguny.

Jest białawo upierzony, z ciemniejszymi końcówkami skrzydeł. Jak inne pelikany, ma bardzo długi dziób ze skórzastym workiem, który ułatwia mu połykanie pożywienia. Jego długość ciała waha się od 125 do 155 cm. Samica jest zazwyczaj mniejsza od samca. 

Jego pokarm stanowią głównie ryby, choć czasem zjada także płazy.

Jest bardzo towarzyski, gniazduje w grupach, czasem w luźnych koloniach, które liczyć mogą od 20 do 500 par - często w towarzystwie innych gatunków. Aktywny głównie rano i wieczorem, choć czasem poluje także w widne noce. Ryby łowi pojedynczo, rzadziej w małych grupach.

Gniazda zakłada na drzewach, w sitowiu nad brzegiem wody lub bezpośrednio na lądzie, na piaszczystych wyspach i w namorzynach. Ma ono postać mniej lub bardziej obszernego stosu złożonego z gałęzi i patyków. Samica składa zazwyczaj 2 jaja i wysiaduje je 30 dni. Opiekę nad młodymi pełnią oboje rodzice i karmią je przez około 84 dni. 
 
Pelikan mały nie jest gatunkiem zagrożonym, posiada status LC (gatunek mniejszej troski) w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych.
 

Opiekunem gatunku jest

Chorzowsko- Świętochłowickie Przedsiębiorstwo Wodociągów I Kanalizacji Sp. Z o.o.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że