Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pelikan różowy

Pelikan różowy

Pelikan różowy (Pelecanus onocrotalus), zwany także pelikanem babą, występuje wyspowo, m.in. w południowo-wschodniej Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Indiach, w zachodniej Azji, a w Europie - w delcie Dunaju. W Polsce widywany sporadycznie. Środowiskiem życia tego ptaka są tereny wodno-błotne - jeziora z wyspami i trzcinowiskami, delty wielkich rzek, rzadziej spotykany jest na wybrzeżach.

Pożywienie zdobywa w czasie pływania, bardzo często poluje stadnie; jego dietę stanowią prawie wyłącznie ryby, choć dodatkowo zjada wodne skorupiaki, pierścienice i inne bezkręgowce. W połykaniu ryb pomaga mu charakterystyczny dziób z elastycznym, skórnym workiem w dolnej części.

Żyje w stadach. Gniazda umieszcza na ziemi, wykonane są one z gałązek, udeptanych roślin wodnych, czasem również z małych kamieni i błota.

Pomimo ochrony gatunkowej w wielu państwach liczebność niektórych populacji pelikana różowego stale maleje - jest to na ogół związane z działalnością człowieka.

Opiekunem gatunku jest

Chorzowsko- Świętochłowickie Przedsiębiorstwo Wodociągów I Kanalizacji Sp. Z o.o.
Pani Alicja Świderczak i Pan Dawid Laskowski.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że