Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pingwin Humboldta

Pingwin Humboldta

Pingwiny Humboldta nazywane również pingwinami peruwiańskimi, występują na wybrzeżach Peru i Chile. Ich naturalnym środowiskiem są morskie wybrzeża w rejonie oddziaływania zimnego prądu morskiego, zwanego Prądem Humboldta, któremu zawdzięczają swoją nazwę.

Są to średniej wielkości ptaki, osiągające 56–70 cm długości ciała i wagę około 3.6-5.9 kg. 

Podstawę pożywienia pingwinów Humboldta stanowią ryby. Dietę uzupełniają skorupiakami i głowonogami. 

Ptaki te tworzą niezbyt liczne kolonie. Dobierają się w pary, które zakładają gniazda na klifach i rozpadliskach skalnych. Rozmnażają się przez cały rok. Samica znosi dwa jaja, które wysiadywane są przez rodziców przez okres 40-42 dni.

Gatunek został wpisany do Czerwonej Księgi Gatunków Zagrożonych (IUCN Red List) - kategoria VU - narażone na wyginięcie.
Gatunek objęty CITES.

Opiekunem gatunku jest

Brewe Leasing Sp. z o.o.
Polskie Radio Katowice S.A.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że