Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pigmejka

Pigmejka

Pigmejka (Cebuella pygmaea) – najmniejsza małpa świata. Zamieszkuje lasy deszczowe zachodniej Brazylii, Kolumbii, Ekwadoru, Boliwii i Peru.

Średnia długość jej ciała wynosi zaledwie 13 cm, a masa ciała około 124 g. Ma żółtozielone futro z ciemnobrązowymi plamami, zaś brzuch jest żółtopomarańczowy. 

Żywi się sokami i żywicą drzew, owadami, owocami i drobnymi kręgowcami.

Wykazuje aktywność dzienną, noce spędza w dziuplach lub w ptasich gniazdach. Doskonale się wspina dzięki przystosowanym do tego celu pazurom. Zajmowane terytorium, o powierzchni nawet do 40 ha, znakuje wydzieliną gruczołów zapachowych. Komunikuje się za pomocą różnorodnych odgłosów – gwizdy, trele, piski, czy charakterystyczny odgłos kliknięcia mają ostrzegać przed zagrożeniem.

Żyje w parach lub niewielkich grupach z dominującym samcem, samicą i młodymi. Po ciąży, która trwa 4-5 miesięcy, rodzą się maksymalnie 3 młode. W opiece nad młodymi uczestniczy samiec, a matka zajmuje się tylko karmieniem.

Pigmejka według listy IUCN jest gatunkiem narażonym na wyginiecie (kategoria VU), jest też chroniona konwencją CITES.

Opiekunem gatunku jest

SP 51 w Katowicach
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że