Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pawian płaszczowy

Pawian płaszczowy

Pawian płaszczowy (Papio hamadryas) jest jedną z największych małp zwierzokształtnych. Występuje w północno-wschodniej Afryce oraz na Półwyspie Arabskim. Zamieszkuje suche tereny skaliste i trawiaste oraz sawanny.

Małpa ta żywi się głównie pokarmem roślinnym, urozmaicając go bezkręgowcami i drobnymi kręgowcami. Czasami zjada także młode osobniki zwierząt kopytnych.

Gatunek aktywny jest w ciągu dnia, prowadzi naziemny, gromadny tryb życia, zajmując rozległe terytoria. W czasie wspinaczki po drzewach utrzymuje równowagę za pomocą ogona. Dobrze pływa. U pawianów występuje haremowy system rodzinny. Grupie przewodzi despotyczny samiec, tzw. "pasza", który posiada obfitą, opadającą na grzbiet i ramiona grzywę w kolorze srebrzysto - białym.

Modzele siedzeniowe na pośladkach są wyraźne i czerwone.

Pawiany płaszczowe chronione są przez Konwencję Waszyngtońską (CITES).
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że