Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Panda mała

Panda mała

Panda mała (Ailurus fulgens) to niewielki ssak z rzędu drapieżnych. Gatunek pochodzi z Azji, z obszaru Himalajów (południowe Chiny, Nepal, północne Indie i Birma). Jej środowiskiem życia są lasy liściaste i iglaste strefy umiarkowanej, koniecznie z dostępem do dziupli, w których zwierzęta te się gnieżdżą oraz do bambusa, którym się żywią.

Poza młodymi liśćmi bambusa, na dietę pandy czerwonej składają się również liście innych roślin, jagody, kwiaty oraz ptasie jaja.

Gatunek aktywny jest głównie wieczorem i w nocy, choć może się to zmieniać w zależności od temperatury, obecności młodych i dostępności pożywienia. Większość czasu spędza w koronach drzew. Częściowo wysuwane pazury pomagają jej się wspinać, a długi ogon pomaga w zachowaniu równowagi. Po przebudzeniu i po posiłku oddaje się licznym przyjemnościom (myje się, ociera o pień drzewa). Jest zwierzęciem terytorialnym, znakującym zajmowane przez siebie terytorium.

Gatunek posiada kategorię EN (wg IUCN), co oznacza, że jest zagrożony wyginięciem. Wśród głównych zagrożeń dla pand małych są wylesienia, polowania oraz przypadkowe chwytanie się w pułapki przeznaczone dla innych zwierząt. Chronione są one Konwencją Waszyngtońską (CITES), natomiast osobniki żyjące w zoo objęte są Europejskim Programem Hodowlanym (EEP).

Gatunek ten obecny jest w śląskim zoo od 2015 roku. Aktualnie są to Ping i Lasya oraz ich potomek Lapi. 

Opiekunem gatunku jest


Moto-Profil Sp.z o.o. w Chorzowie
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że