Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Pancernik włochaty

Pancernik włochaty

Pancernik włochaty (Chaetophractus villosus) jest ssakiem zaliczanym do rzędu szczerbaków, co jest związane z jego zredukowanym uzębieniem. Występuje w Ameryce Południowej (Argentyna, Chile, Boliwia, Paragwaj), a jego środowiskiem życia są otwarte, piaszczyste równiny, łąki, półpustynie i pustynie.

Najbardziej charakterystyczną cechą w wyglądzie pancernika jest pancerz zbudowany z zachodzących na siebie dachówkowato kostno-rogowych płytek i łusek, między którymi występuje elastyczna skóra zapewniająca im ruchliwość. Od innych pancerników odróżniają pancernika włochatego dość duże uszy, a także stosunkowo bujne owłosienie skóry między płytkami pancerza oraz na spodzie ciała.

Jest wszystkożerny, zjada rośliny, grzyby, owady i inne bezkręgowce, czasem mniejsze kręgowce (np. węże) oraz padlinę.

Latem aktywny głównie w  nocy, gdy temperatury spadają przejawia aktywność także w ciągu dnia. Dzięki mocnym kończynom i pazurom kopie nory, w których chroni się przed wrogami i upałem.

Wg IUCN jest to gatunek mniejszej troski (kategoria LC).

Opiekunem gatunku jest

Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Napędów i Maszyn Elektrycznych KOMEL
Wróć     >>

Czy wiesz że