Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Gereza abisyńska

Gereza abisyńska

Gereza abisyńska (Colobus guereza) to małpa zamieszkująca środkową Afrykę, od Kamerunu na Zachodzie po Etiopię na wschodzie. Jej środowiskiem życia są gęste lasy deszczowe, nizinne oraz górskie do 3300 m. n. p. m. Często wybiera miejsca nad brzegami rzek.

Ma długie, jedwabiste czarno-białe futro i szarą, pozbawioną owłosienia część twarzową. Jej długość ciała wynosi od 45 do 72 cm, nie licząc ogona, który może mierzyć nawet 1 metr. Gereza ma tylko cztery palce u każdej ręki; kciuk jest nieobecny, lub zastąpiony przez niewielki paliczkowy guzek. Brak kciuka może być formą adaptacji do szybszego poruszania się wśród drzew.

Gereza żywi się przede wszystkim liśćmi, w mniejszych ilościach także owocami, kwiatami oraz młodymi pąkami. Prowadzi dzienny i nadrzewny tryb życia. O swojej obecności informuje chrząkającym śpiewem, a grożąc, charakterystycznie mlaszcze.

Małpy tego gatunku żyją w stadach złożonych z kilkunastu osobników. Choć dorosłe małpy są czarno-białe, młode gerezy rodzą się całkowicie białe. W opiece nad potomstwem uczestniczą oboje rodzice. Niemowlę cały czas jest pod ochroną, przylega do brzucha matki lub ojca.
 
Na skutek zmniejszania się powierzchni lasów oraz polowań dla cennej sierści, pogłowie tego gatunku stopniowo spada. Gereza abisyńska chroniona jest Konwencją waszyngtońską, a w ogrodach zoologicznych prowadzona jest dla niej księga rodowodowa (ESB). W Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych posiada ststus LC (gatunek mniejszej troski).
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że