Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Gęś garbonosa

Gęś garbonosa

Gęś garbonosa (Anser cygnoides) w stanie dzikim występuje w Mongolii i wschodniej części Rosji; ponadto rozpowszechniona jest na całym świecie jako ptak hodowlany. Ptak ten zamieszkuje stepy oraz górskie doliny. Zawsze przebywa blisko jezior, stawów, rzek czy mokradeł.

Jest roślinożerna, żywi się głównie trawami i turzycami.

Samce walczą ze sobą o samice, dopóki jeden z nich nie podda się i nie ucieknie. W okresie lęgowym łączą się w monogamiczne pary, nie wiadomo jednak czy pary te są ze sobą całe życie. Gniazdo zakładają bezpośrednio na ziemi; budowane jest ono z gałązek, siana, słomy i piór. Samica składa 5-6 jaj. Pisklęta stają się samodzielne w 12 tygodniu życia.

Pomimo tego, że jako udomowiony w X wieku n.e. ptak hodowlany, gęś garbonosa jest dość liczna, to jednak jej naturalne, dzikie populacje stale maleją. Przyczyną spadku ich liczebności są polowania oraz degradacja zajmowanych przez nie siedlisk.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że