Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Addaks

Addaks

Addaks (Addax nasomaculatus) to antylopa występująca na pustynnych i półpustynnych obszarach północnej Afryki. Jako zwierzę żyjące na pustyniach długo wytrzymuje bez wody. W poszukiwaniu roślinności, którą się żywi, odbywa dalekie wędrówki.

Addaksy żyją w stadach liczących 5 – 15 osobników. Stadzie przewodzi stary, najbardziej doświadczony osobnik. Antylopa ta aktywna jest wieczorem, w nocy i rano – wtedy bowiem panują znośne temperatury powietrza, umożliwiające normalną egzystencję.

Addaks jest zwierzęciem krytycznie zagrożonym wyginięciem, głównie za sprawą polowań dla cenionego mięsa i skór. Aby przeciwdziałać spadkowi liczebności jego populacji, gatunek ten objęto Konwencją Waszyngtońską (CITES), natomiast w ogrodach zoologicznych realizowany jest Europejski Program Hodowli (EEP) addaksów.

Addaks obecny jest w naszej kolekcji od wielu lat, w czasie których stado dało wiele przychówków. W 2015 roku w śląskim zoo urodziły się dwa samce tej antylopy.
Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki