)">
Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Błyszczak niebieskouchy

Błyszczak niebieskouchy

Błyszczak niebieskouchy (Lamprotornis chloropterus) należy do rzędu wróblowych. Występuje w środkowej i południowej Afryce. Środowiskiem jego życia są różnego rodzaju tereny leśne; spotykany bywa też w buszu i na sawannach.

Boki oraz spód ciała tego ptaka są niebiesko-fioletowe. Tęczówka żółta, przez oko przebiega czarna pręga połyskująca na niebiesko. Dziób i nogi są czarne.

Żywi się owocami, nektarem i  owadami (m.in. termitami, chrząszczami, gąsienicami). Żeruje zarówno na drzewach, jak i na ziemi.

Jest towarzyski i często tworzy duże stada. W okresie rozrodczym błyszczaki przebywają w parach. Gniazdo zakładane jest w dziuplach drzew, wyściełane suchą trawą, piórami i liśćmi.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że