Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Flaming różowy

Flaming różowy

Flaming różowy (Phoenicopterus roseus), inaczej zwany czerwonakiem różowym, występuje w niektórych częściach Afryki, w basenach Morza Śródziemnego i Morza Czarnego, na Bliskim Wschodzie, w Azji Środkowej, Indiach i na Sri Lance. Do Polski zalatuje wyjątkowo. Jego środowiskiem życia są płycizny, delty rzek, zalewy morskie oraz słone jeziora na stepach i pustyniach.

Żywi się skorupiakami, larwami owadów, ślimakami, narybkiem oraz roślinnością do 1 cm (np. nasionami roślin słonolubnych).

Gnieździ się w koloniach na otwartych przestrzeniach lub skalistych wysepkach; największa znana kolonia liczy 10 tysięcy par. Jak u innych flamingów, gniazdo zbudowane jest z mułu i ma kształt ściętego stożka. Flaming różowy jest gatunkiem chronionym Konwencją Waszyngtońską (CITES).

Opiekunem gatunku jest

NorthgateArinso Poland Sp. z o.o.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki