Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Ara różowooka

Ara różowooka

Ara różowooka zwana też Arą boliwijską (Ara rubrogenys) - występuje tylko na terenach południowo-środkowej Boliwii w Ameryce Południowej, jest gatunkiem endemicznym. Zamieszkuje suche lasy i nadrzeczne wąwozy.

Długość ciała tej papugi wynosi 55–60 cm, a masa ciała 425–550 g. Większość upierzenia jest oliwkowozielona. Czoło, pokrywy uszne i brzeg skrzydeł są pomarańczowoczerwone. Obwódka oka jest jasnoróżowa, a dziób czarny. Młode ary mają całe zielone głowy, dopiero z czasem (od 6 do 12 miesiąca życia) pojawia się u nich czerwone zabarwienie.

Żywi się owocami i nasionami. Zjada też trawy, czasami żuje korę drzew.

Żyją w niewielkich stadach. Są monogamiczne, łączą się w pary i utrzymują więzi nawet po zakończeniu sezonu rozrodczego. Okres składania jaj przypada na luty i marzec. Składają od 1 do 3 jaj. Samica wysiaduje je sama przez około 26 dni.

Rozwój rolnictwa powoduje degradację ich naturalnych siedlisk, przez co populacja ary różowookiej ciągle maleje.
Kategoria zagrożenia wg IUCN: EN
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki