Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Arui

Arui

Arui (Ammotragus lervia) zwana bywa również owcą grzywiastą. Należy do ssaków parzystokopytnych, pochodzących z północnej Afryki, z gór Atlasu oraz Sahary. W XIX i XX w. gatunek został introdukowany w Europie i USA jako zwierzę łowne.

Samice są znacznie mniejsze od samców, największe ważą do 65 kg, natomiast samce nawet 145 kg. Charakteryzuje je jasnobrązowe umaszczenie.  U obu płci występują rogi, jednak u samców są znacznie większe.

Arui żyje na skalistych terenach pustynnych. Jego pożywieniem są trawy i inne rośliny zielne oraz liście krzewów; zimą zjada także porosty. Jeśli arui ma pod dostatkiem niektórych roślin, na przykład szczawiu, świetnie radzi sobie z niedoborem wody. Jest również odporna na braki w pożywieniu. Najbardziej aktywna jest o zmierzchu i w nocy. W upalne dni szuka schronienia w zacienionych kryjówkach skalnych. Doskonale się wspina i skacze po skałach.

Zwykle tworzy stada składające się z 5-20 osobników, czasem żyje samotnie. Po ciąży trwającej około 160 dni, samica rodzi jedno młode, czasami bliźnięta.

Arui jest zwierzęciem narażonym na wyginięcie (wg IUCN kategoria VU), co spowodowane jest nadmiernymi polowaniami.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że