Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Aleksandretta obrożna

Aleksandretta obrożna

Aleksandretta obrożna (Psittacula krameri) należy do rzędu papugowych. Występuje w środkowej Afryce, na Półwyspie Indyjskim oraz na Sri Lance. Ponadto gatunek ten introdukowany został w Ameryce Północnej, niektórych krajach zachodniej Europy oraz na Bliskim i Dalekim Wschodzie.

Środowiskiem życia aleksandretty obrożnej są lasy i zadrzewienia do 1600 m n.p.m., a także różnego rodzaju sady, pola i ogrody.

Żywi się nasionami traw i krzewów. Zjada również orzechy i owoce.

Poza okresem lęgowym aleksandretty żyją w dość licznych stadach, liczących często ponad 1000 osobników. Aktywna jest w ciągu dnia; nocuje w koronach drzew.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki