Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Ararauna zwyczajna

Ararauna zwyczajna

Ararauna zwyczajna (Ara ararauna) jest dużą papugą pochodzącą z Ameryki Południowej - od Panamy do południowej Brazylii. Środowiskiem jej życia są nizinne puszcze oraz lasy galeriowe, położone wzdłuż rzek i okresowo zalewane.

Długość ciała tej papugi wynosi 80–92 cm, a masa ciała 0,9–1,8 kg. Cechuje ją charakterystyczne kolorowe upierzenie, jaskrawoniebieskie pióra na grzbiecie i skrzydłach, żółta klatka piersiowa, zielona głowa i końce skrzydeł. Ma czarny dziób, nogi i gardło.

Pokarm stanowią liście, nasiona, orzechy, owoce i młode pędy. Czasami zjada glinę znajdującą się na brzegach rzek, co pomaga im w trawieniu toksyn z niedojrzałych nasion.

Zwykle żyje w parach, a czasami w luźnych grupach liczących ponad 25 osobników. Samice składają 2-3 jaja i wysiadują je 24-28 dni. Oboje rodzice karmi i ochrania młode.
 
Aktywna jest przede wszystkim rankiem i późnym popołudniem. Przez większą część dnia żeruje w koronach drzew.

Ararauna zwyczajna podlega ochronie CITES.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że