Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Drzewica dwubarwna

Drzewica dwubarwna

Drzewica dwubarwna (Dendrocygna bicolor) to szeroko rozprzestrzeniony gatunek należący do rzędu blaszkodziobych. Występuje w Indiach, Birmie, środkowo-wschodniej Afryce, na Madagaskarze, w północno-wschodniej części Ameryki Południowej, w Ameryce Środkowej, Meksyku oraz na południowych wybrzeżach Ameryki Północnej. Środowiskiem jej życia są trawiaste tereny w pobliżu słodkowodnych jezior i pól ryżowych, bagna oraz szerokie rozlewiska rzek.

Pokarm stanowi trawa, nasiona i roślinność wodna; czasami zjada również wodne bezkręgowce.

Jest to gatunek stadny wykazujący aktywność nocną. Gniazdo zakładane jest w pobliżu wody, często w trzcinach w postaci platformy. Czasami gnieździ się także w dziuplach lub w opuszczonych gniazdach innych ptaków.

Liczebność gatunku stopniowo spada na skutek polowań, stosowania pestycydów oraz przekształcania jej naturalnych, podmokłych siedlisk. Podlega ochronie CITES.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki