Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Dziwonos

Dziwonos

Dziwonos (Sarkidiornis melanotos) to gatunek kaczki występujący w Ameryce Południowej i Środkowej, na terenie subsaharyjskiej Afryki, na Madagaskarze oraz w południowo-wschodniej części Azji. Środowiskiem jego życia są bagna, rzeki i jeziora, łąki, pastwiska oraz pola ryżowe. W ciągu dnia odpoczywa na wysepkach i drzewach.

Żeruje zawsze wczesnym ranem oraz późnym wieczorem - głównie na lądzie i w płytkich wodach. Pokarm stanowią nasiona traw i turzyc, orzechy, owoce, roślinność wodna oraz owady - zarówno wodne, jak i lądowe, sporadycznie małe ryby.

W okresie lęgowym przebywa w parach lub małych grupach (haremach), poza okresem lęgowym w dużych stadach liczących od 30 do 40 osobników.

W trakcie sezonowych migracji leci albo w bezładnej grupie, albo w V-kształtnym kluczu. Gniazda buduje na drzewie lub na ziemi.

Głównym zagrożeniem dla tych ptaków są polowania (np. na Madagaskarze), niszczenie naturalnych siedlisk (np. wylesianie) oraz nieuzasadnione zatruwanie pól ryżowych. Gatunek ten podlega ochronie CITES.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki