Nasze zwierzęta
ssaki  |  ptaki  |  gady  |  płazy  |  ryby  |  bezkręgowce
Frankolin nadobny

Frankolin nadobny

Frankolin nadobny (Francolinus hildebrandti) to ptak należący do rzędy grzebiących. Zamieszkuje Afrykę subsaharyjską - Burundi, Demokratyczną Republikę Kongo, Kenię, Tanzanię, Malawi, Ruandę, Mozambik i Zambię. Jego środowiskiem życia są otwarte siedliska z nieregularną pokrywą roślinną, skaliste zbocza górskie pokryte gęstymi zaroślami, krzewami oraz kępami traw.

Jego pokarm stanowią bulwy, cebule i nasiona roślin, a także owady i ich larwy.

Frankolin nadobny uważany jest za ptaka monogamicznego, co oznacza, że żyje w trwałych parach. Gniazdo ma formę płytkiego, samodzielnie wygrzebanego zagłębienia w ziemi. Zwykle jest dobrze ukryte i wyścielone trawą oraz liśćmi.

Gatunek nazwany został na cześć Johanna Hildebrandta, niemieckiego badacza i kolekcjonera, który złapał w Kenii pierwsze osobniki tych ptaków.
<<     Wróć     >>

Czy wiesz że
Zagadki